Hozzávalók:
- birsalma
- cukor
- citrom
Elkészítés:
- A birsalmát alaposan megmossuk, negyedekre vágjuk, kivágjuk a magházát és lehámozzuk a héját. Ahol szép sárga a héja, egészséges, sima, nem rücskös, ott nem szükséges a héjat eltávolítani, de fontos, hogy alaposan legyen megtisztítva.
- A kész birsalmacikkeket citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
- Amikor készen van az egész, egy nagy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy lepje el teljesen, majd puhára főzzük.
- Amikor megpuhult, leszűrjük és pürésítjük (pl botmixerrel).
- Ekkor lemérjük a birsalmapürénket és előkészítünk kilónként 30 dkg cukrot és 1 citromot. A citromok levét kifacsarjuk.
- A meleg birsalmapürét tovább főzzük, most már a cukorral és a citromlével együtt. Alacsony vagy közepes lángon, állandó kavargatás mellett főzzük minél sűrűbbre.
- Amikor késznek ítéljük, előkészítünk olyan formákat vagy edényeket, melyekbe bele fogjuk tölteni. (Ezek lehetőleg lapos edények legyenek.)
- Pár napig szalvétával vagy konyharuhával letakarva szellős helyen szárítjuk, ezután kiborítjuk a formákból és tovább a másik oldalukon szikkasztjuk a birsalmasajtokat. Pár naponként megforgatjuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha pár nap után is nagyon puhának találjuk, akkor 60 fokos sütőbe
tesszük száradni néhány órára, ha szükséges, akkor megfordítjuk és a
másik oldalát is szárítjuk a sütőben ugyanígy. (Vigyázzunk, hogy csak
olyan edényt, formát tegyünk a sütőbe, ami bírja a meleget!)
- Nekem kb 1 hónap alatt száradt ki teljesen, úgy hogy keveset a sütőben is szárítottam és gyakran megfordítottam. Ezalatt az 1 hónap alatt nagyon látványosan besötétedett a színe (amit én nem bánok, mert ilyen színű volt gyerekkoromban is) és jelentősen csökkent a mérete is. Az íze nagyon finom!
- A receptek nagy része kilónként legalább 80 dkg cukrot ajánl, ezt én nem voltam hajlandó alkalmazni, ezért volt nehezebb elérni a kívánt állagot, keménységet.
- A receptek nagy része kilónként legalább 80 dkg cukrot ajánl, ezt én nem voltam hajlandó alkalmazni, ezért volt nehezebb elérni a kívánt állagot, keménységet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése