Hozzávalók:
- 50 g margarin
- 50 g nyírfacukor
- 125 g méz
- 250 g fehér tönkölyliszt
- 1 db tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 kk mézeskalácsfűszer
- Egy edényben lassú tűzön felmelegítjük a margarint, mézet és cukrot, annyira, hogy folyékony elegy képződjön, majd hagyjuk kihűlni.
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy másik edényben.
- A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap a tésztát 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, kiszaggatjuk a kiválasztott formákkal, sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük, vigyázva arra, hogy bőven maradjon hely közöttük, mert meg fognak nőni.
- 175 °C -ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd díszíthetjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Nagymamám sütés előtt egy negyed diót vagy egy mogyorót tett rá, úgy is finom, ezt a verziót nem díszítettük cukormázzal.
- Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell
utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik, kezelhetővé válik.
- E recept előnye, hogy nem kell egy hetet várni, hogy megpuhuljon, azonnal fogyasztható.
- A recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/rogton-puha-mezeskalacs-mezeskalacs-4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése