Hozzávalók:
- vidéki hízott kacsa (élve 8 kg volt)
- 3 dl narancslé
- töltelékhez
- 3 zsemle
- 2 dl tej
- 6 db gomba
- 6 tojás főve + 2 nyers
- 15 dkg datolya
- 2 narancs
- friss petrezselyemzöld
- só
- bors
- majoránna
- szerecsendió
- szegfűbors
- karamellizált narancs
- narancs (2 nagy vagy több)
- 2 dl narancslé
- cukor
- víz
- A zsemlét tejbe áztatjuk, a tojásokat megfőzzük, a töltelékhez szükséges narancsot megpucoljuk.
- Felszeleteljük a gombát és a főtt tojások fehérjét, a sárgájukat egyben hagyjuk. A datolyát is felvágjuk szemenként 2-3 darabba. A petrezselyemzöldet apróra szeleteljük.
- Összedolgozzuk a hozzávalókat, kivéve a tojások sárgáját és a narancsot.
- A kacsa hátcsontját nyakával együtt kivesszük.
- Elkezdjük a kacsát tölteni. A nyakától indulunk úgy, hogy levarrjuk a nyakbőr végét, majd a töltelékkel telerakjuk és elhelyezünk benne egy tojássárgáját egészben.
- A szárnyak magasságában a töltelékbe beleteszünk egy fél vagy egész narancsot (ahogy fér), elhelyezhetünk tojássárgákat is.
- Közben, ahogy a töltéssel haladunk, folyamatosan varrjuk.
- A comboknál újabb narancsdarabokat helyezünk a töltelékbe, és tovább így haladunk tovább, míg van a hozzávalókból és hely a kacsában.
- A végén a kacsát készre varrjuk.
- Kívülről sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Víz és olaj helyett narancslét öntünk alá.
- Fólia alatt 200 fokon 2 - 2,5 óra alatt puhára pároljuk, majd leszedjük a fóliát, a kisült zsírját leöntjük és alacsonyabb hőfokon (180 fok) grill funkcióval sütni kezdjük és gyakran meglocsoljuk saját zsírjával.
- A cukrot annyi vízzel, amennyi ellepi elkezdjük főzni. Amikor karamellizálódik, akkor hozzáöntjük a narancslevet és feleannyi friss kacsazsírt. Szirupszerűre sűrűsítjük.
- Az elkészült szirup felével megkenjük a kacsát (nagyon finom lesz tőle a bőre), a másik felét serpenyőbe tesszük és magas hőfokon narancsszeleteket forgatunk bele. Ezt csak frissen, közvetlenül tálalás előtt készítjük el.
- A kacsát felszeleteljük (frissen nem egyszerű feladat!), kölessel és a narancsszeletekkel, esetleg zöldségkörettel tálaljuk. Narancsos cékla chutney-t kínálunk hozzá.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Fontos az, hogy a narancsok ne érintkezzenek közvetlenül a tojássárgákkal.
- Nem érdemes feszesre tölteni a kacsát, mert sülés közben szétreped a varrásnál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése