Hozzávalók:
- 1 kg birsalma (tisztán, pucolás után)
- 20 dkg cukor
- 1 citrom kifacsart leve
- A birsalmákat alaposan megmossuk, majd megpucoljuk, citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. Amikor kész, feldaraboljuk apróra, lemérjük és egy nagyobb edénybe tesszük.
- Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, vagy egy kicsit ennél is kevesebbet, de többet semmiképp!
- Amikor nagyjából megpuhult, botmixerrel pépesítjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, alacsony hőfokon, gyakran kevergetve főzzük tovább addig, amíg elérjük a kívánt sűrűséget.
- Az elkészült lekvárt üvegekbe merjük, gondosan lezárjuk.
- 95 fokon 35 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában.
Tapasztalatok:
- 1.3 kg gyümölcsre 1 liter vizet kellett öntenem a főzéshez, ezt el is főtte szépen, kb. félóra alatt.
- Pépesítés után nagyon gyorsan besűrűsödik a lekvár a birsalma magas pektintartalma miatt.
-
A birsalma pucolása volt a legküzdelmesebb az egész éves befőzéseim
során, de megérte, mert a birsalmalekvár aromája semmihez sem
hasonlítható, nagyon szeretem. :)
- Eredmény: 2*370 ml + 330 ml + 315 ml, vagyis 1.3 kg tiszta gyümölcsből hozzávetőleg 1.3 l lekvár lett.
- Eredmény: 2*370 ml + 330 ml + 315 ml, vagyis 1.3 kg tiszta gyümölcsből hozzávetőleg 1.3 l lekvár lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése