Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g vegyes sajt (minél többféle annál jobb: penészes, kemény, félkemény, mindenféle jó)
- 100 g natúr krémsajt (tömlős)
- 100 ml főzőtejszín
- 500 g tészta
- kis csokor petrezselyemzöld
- 2 evőkanál olívaolaj
- A krémsajtot és a tejszínt összekeverjük és lassan felmelegítjük.
- A sajtokat lereszeljük.
- Feltesszük a tésztafőző vizet melegedni, sózzuk, amikor forr, beleöntjük a tésztát.
- A tejszínes elegyhez hozzáadjuk a sajtokat sorban, kezdve a legkeményebbel. Mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már elolvadt és jól elkeveredett.
- Amikor a sajtszószba bekerült az összes sajt, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, jól elkeverjük és kész is!
- Közben a tésztánk is elkészül, leszűrjük. Egy teflonserpenyőben hevítünk kb 2 evőkanálnyi olívaolajat és ebben átforgatjuk a tésztát.
- Ezután tálalhatunk!
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Most az alábbi sajtokat használtam, mindegyikből amennyi sikerült (20 és 50 g között)
- Parmezánsajt
- Raclette sajt
- Érlelt juhsajt
- Cheddar vörös tömbsajt
- Gorgonzola kék nemespenészes sajt
- Márványsajt (szintén kék penészes)
- Paradicsomos Basiron sajt (Basiron pesto rosso)
- Trappista sajt
- A paradicsomos Basiron sajtot nem kevertem bele a szószba, ezt csak díszítéshez használtam. (A képek talán nem adják vissza, de ez egy élénk piros sajt, ami nemcsak jól mutat a tányéron, de nagyon finom és aromás is.)
- Sajtokról pl itt lehet tájékozódni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése