Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 55 dkg zöldbab (sárga- és zöldcsövű vegyesen)
- 40 dkg burgonya
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kis olívaolaj
- paprika, piros arany
- 2 babérlevél
- őrölt kömény
- só
- bors
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és felhevített olívaolajon megpirítjuk.
- Közben a húst apró (1.5*1.5 cm) kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. Kicsit megpirítjuk minden oldalukat, majd tűzről levéve jól megpaprikázzuk őrölt piros paprikával és házi piros arannyal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és őrölt köményt. Hozzáadunk kb 2 dl vizet és 35-40 percig lassú tűzön pároljuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.
- Amikor a hús már nagyjából megpuhult, felöntjük kb 2.5 l vízzel, felfőzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselyemzöldet és közepes lángon készre főzzük.
- A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd néhány merőkanál forró levest adunk hozzá és azzal is simára keverjük. Annyi levest merjünk, hogy a habarás legalább langyos legyen, amikor a leveshez adjuk.
- Még egyszer felforraljuk a levest, utoljára ellenőrizzük a fűszerezést, kivesszük a petrezselyemzöldet és tálalhatunk is! :)
- "Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a
Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban,
hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg
Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író
számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta
élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda
különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes
vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az
újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot
figyelte – az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt –, mit szól a
múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s
bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési
módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen
paraszti elnevezésű, egyszerű levestől." (A palócleves története)
- Az eredeti recept annyiban különbözik az én receptemtől, hogy nem kell
bele sárgarépa és petrezselyem. De szerintem csak még színesebbé teszi,
mind ízhatásban, mind színben ha teszek bele 1-1 szálat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése