Hozzávalók:
- 5 dl hideg liba-húsleves
- 1 libaszív
- 1 libazúza
- 1 libaszárny
- 2 barna csiperkegomba
- 5 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- fél karalábé
- 1 marék zöldborsó
- 10 dkg gersli
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- őrölt feketebors
- majoránna
Elkészítés:
- A libaaprólékból és zöldségekből húslevest főzünk. (a zöldborsót nem tesszük bele)
- Amikor megfőtt, leszűrünk fél liter levest és kiszedjük a főtt húsokat, zöldségeket.
- Feldaraboljuk a zöldségeket és a lebőrözött, kicsontozott húsokat, aprólékokat.
- A leves tetejéről leszedünk pár kanál libazsírt, ezen megpirítjuk a megmosott gerslit, majd ráöntjük a húslevest és 25-30 percig főzzük (közepes lángon). A főzési idő felénél hozzáadjuk a friss vagy fagyasztott zöldborsót és együtt főzzük készre.
- Amikor elkészült a gersli és a borsó, hozzáadjuk a többi zöldséget és aprólékot. Összekeverjük, sózzuk, ha szükséges, borsozzuk, és kicsit "összefőzzük".
- Végül 1 csokor petrezselyemzöldet megmosunk és apróra vágunk, hozzáadjuk a kásához, összekavarjuk és már tálalhatjuk is.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A ludaskása hagyományosan rizzsel készül, de gerslivel szerintem finomabb.
- Ezt az ételt legegyszerűbb akkor főzni, amikor húslevest főzünk, így a főtt húst, főtt zöldségeket és a szükséges húslevest már nem kell külön elkészíteni.
- Nagyon jól megy ehhez az ételhez a friss petrezselyem, ne hagyjuk ki! Mindenképpen csak a végén adjuk hozzá, amikor már elkészült a kása, épp csak kavarjuk össze vele, vagy csak szórjuk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése