- 50 dkg tehéntúró
- 12 dkg búzadara
- 2 ek cukor
- 3 tojás
- csipet só
- 20 dkg zsemlemorzsa
- étolaj
- tejföl
- porcukor
Elkészítés:
- Először a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket félretesszük a hűtőbe.
- A tojások sárgáját, a túrót, cukrot, búzadarát, sót jól összekeverjük és hagyjuk állni kb 2 órát.
- A pihentetés után a tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd a túrós masszához keverjük. Nagyon óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a hab.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk (kb 4-5 liter) 1 mokkáskanál sóval és 1 evőkanál olajjal.
- Egy serpenyőben kis olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
- Vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a felforrt vízbe rakjuk.
- Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, megfőttek, egy szűrőkanállal kiszedjük és azonnal a meleg pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- Melegen tálaljuk porcukorral édesített tejföllel leöntve.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A receptet Tóthné Pánya Marianna - Házi ételek című szakácskönyvéből vettem, sokszor próbáltam, mindig jó lett. Egyszerű és nagyon finom.
- Tálalhatjuk baracklekvárral is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése