- 1 kg nyúlhús (házi), lehetőleg a húsosabb részei
- 4-5 nagyobb sárgarépa
- 2-3 petrezselyem
- 1/4 zellergyökér
- 1/4 karalábé
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1 csokor petrezselyem
- feketebors - egész
- koriander - egész
- 2 babérlevél
- 1/4 citrom (kezeletlen héjú)
- só
- 3-5 dl húsleves alaplé
- kevés olaj
- vadas-szósz ízesítéséhez:
- 2 ek mustár
- 1.5 dl tejföl
- 4 ek paradicsomlé
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
- A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- Előkészítjük a kuktát (vagy egy megfelelő méretű lábost).
- Kis olajon átpirítjuk a sárgarépákat, majd kiszedjük egy tányérra és a húsokat is minden oldalukon megpirítjuk pár perc alatt. Visszarakjuk a sárgarépát, a karalábéval, petrezselyemmel és zellerrel együtt.
- Felöntjük pár dl húsleves alaplével (ha nincs, akkor vízzel), hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, rozmaringot, sót, borsot, koriandert, babérlevelet és a citromot. Adunk még hozzá annyi vizet, hogy nagyjából ellepje a hozzávalókat a folyadék.
- Lezárjuk a kuktát és jelzéstől számítva 30-45 percig főzzük, attól függően, hogy mennyi idős a nyúl.
- Ha kinyitottuk a kuktát, elkészítjük a vadas szószt. Kiszedjük a sárgarépa és petrezselyem-darabokat, a zellerből és karalábéból is szedhetünk, valamint annyit a főzőléből, hogy könnyen tudjuk pépesíteni egy botmixer segítségével. Ekkor mehet hozzá a mustár, tejföl, paradicsomlé, fűszerek ízlés szerint. Pár perc alatt összerotyogtatjuk, közben kevergetve, kóstolgatva, a kívánt állagot beállítva hozzáadott húslével vagy szükség és ízlés szerint liszttel sűrítve.
- Tálalhatjuk hagyományosan zsemlegombóccal, de jól illik tésztafélékhez, galuskához is.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Biztosra mentem, ezért 45 percig főztem, nagyon finom, omlós lett a hús.
- Szerintem a mártáshoz először adjunk minél kevesebb húslét, hogy ne legyen híg, majd fokozatosan hígítsuk. Fölöslegesnek érzem, hogy liszttel sűrítsük, a zöldségektől enélkül is sűrű tud lenni, de ahány ház, annyi szokás.
- Van aki cukorral, sőt karamellizált cukorral édesíti, nekem a sárgarépától kapott természetes édesség elegendő.
- Kedvcsináló a nyúlhúshoz: :)
- Van aki cukorral, sőt karamellizált cukorral édesíti, nekem a sárgarépától kapott természetes édesség elegendő.
- Kedvcsináló a nyúlhúshoz: :)
- zsírtartalma alacsony: átlagosan 4%, amivel a legzsírtalanabb bőrözött csirkemellel van egy kategóriában
- fehérjetartalma magas
- B vitaminokban gazdag
- vastartalma jelentős
- könnyen emészthető
- finom: íze, állaga talán a csirkehúshoz áll legközelebb
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése