- 250 g mascarpone sajt
- 200 g babapiskóta
- 500 g birsalma (megpucolva)
- 100 g zöldalmás/fahéjas almás joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- méz (kb 4 evőkanálnyi)
- 1 kis rúd fahéj + kevés őrölt fahéj
- 3-4 dl almalé
- 1 citrom héja vékonyan levágva
- mogyoró/dió
- A birsalmát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és így kell 500 g-nak lennie. Hozzáadunk 1 dl almalét, a citrom héját, melyet vékonyan levágtunk (nem reszeljük, minél nagyobb darabokban vágjuk le), a fahéjrudat és 1-3 evőkanál mézet, ízlés szerint. Sűrű kompótot főzünk a birsalmából, akkor van kész, amikor a birsalma teljesen megpuhult és nagyjából elfőtt a leve. Kevergetni kell és kóstolni, lehet még közben is édesíteni és fűszerezni. Amikor kész, kivesszük a fahéjrudat és a citromhéj darabokat, majd hagyjuk kihűlni a birsalmát.
- A mascarpone sajtot habosra keverjük a joghurttal, vaníliás cukorral és 1 evőkanál mézzel. Őrölt fahéjjal is ízesíthetjük.
- Készítsünk elő egy kb akkora méretű üvegtálat, melynek az alját ki tudjuk tölteni a babapiskóta felével.
- Egy laposabb edénybe töltsünk 2-3 dl almalét, ebbe forgassuk bele a babapiskóták felét és béleljük ki vele az üvegtálat. Erre terítsük szét a birsalma felét, majd a mascarpone-krém felét. Folytassuk a rétegezést almalébe forgatott babapiskótával, majd ismét birsalmával és végül mascarpone-krémmel.
- A tetejét szórjuk meg őrült fahéjjal és ha van, akkor egy kis marék dióval vagy mogyoróval.
Megjegyzés:
- A recept forrása: http://kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/82-birsalmas-tiramisu.html
(csak keveset módosítottam rajta)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése