Hozzávalók:
- 250 g (tönköly)liszt
- 100 g vaj
- 8 ek víz
- só
- 50 g főtt (húsvéti) sonka (tehetünk többet is, ha van)
- 3 kisebb rózsa brokkoli
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 10 db sárga koktélparadicsom
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- só
- őrölt bors
- A lisztet összekeverjük sóval (kb 1 púpos mk), majd a hideg, kockára vágott vajat hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Közben hozzáadunk kb 8 ek hideg vizet és könnyű tésztát gyúrunk belőle.
- Kinyújthatjuk külön, én a formában "nyújtottam" kézzel, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. (A formát előre kivajazzuk.)
- Megszurkáljuk egy villával a tésztát, hogy sülés közben ne púposodjon fel, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt elősütjük.
- Ezalatt előkészítjük a tölteléket. A sonkát apró kockákra vágjuk. A brokkolit megfőzzük vagy megpároljuk, majd mindegyik rózsát laposabb szeletekre vágjuk. A koktélparadicsomokat elfelezzük, a paprikát pedig felkockázzuk. A tojásokat egy tálkába ütjük, egy villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, bőven sózzuk, borsozzuk (bátran adhatunk hozzá egyéb fűszert is ízlés szerint) és kicsit még tovább keverjük a villával, hogy egyenletesen vegyüljenek az összetevők.
- Ha lejárt a 15 perc, kivesszük a tésztát a sütőből, egyenletesen elosztva ráhelyezzük a feltéteket majd óvatosan rácsorgatjuk a tojásos-tejszínes öntetet.
- Visszatesszük a sütőbe és 175 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
- A quiche-t nevezhetjük a pizza francia verziójának.
- Hidegen, melegen, bármilyen idény jellegű zöldséggel fogyasztható, uzsonnára is könnyen csomagolható, de igazán remek vacsorára is.
- Többek között itt olvastam a quiche-ről: http://hu.wikipedia.org/wiki/Quiche
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése