Hozzávalók:
- 24 db óriás kagylótészta
- 2 db közepes méretű cukkini
- 25 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés, marha)
- 7 dl paradicsomlé
- 1 hagyma
- olaj
- só
- őrölt bors
- bazsalikom
- parmezán (vagy más sajt)
- Először elkészítjük a ragut. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a darált húst.
- Közben a cukkiniket megmossuk, ha még zsengék (vékony a héjuk), akkor nem is kell meghámozni, héjastul vágjuk gyufaszál vastagságúra, majd adjuk a húsos alaphoz.
- Öntsünk hozzá kb 2-3 dl paradicsomlét, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, de akár más zöldfűszerekkel is (pl. majoránna, kakukkfű). Amikor elkészült, hagyjuk kicsit hűlni.
- A tészta főzővízébe sót és pici olajat teszünk. A csomagoláson feltüntetett főzési időt figyelembe véve a tésztát "al dente"-re főzzük (ne legyen teljesen puha). Ha elkészült leszűrjük és amint kihűlt annyira, hogy kezünkkel hozzáérhetünk, rendezzük el egy tepsibe a kagylóformákat megigazítva (ha szétnyílt, csavarjuk vissza).
- A kagylótésztákat egyenként töltsük meg kb 2 púpos kiskanálnyi raguval és helyezzük vissza a tepsibe. Ha túl sok tölteléket teszünk egy kagylóba, könnyebben szétnyílik, erre vigyázzunk, de azért ne maradjon üresen sem, mivel akkor kiszárad.
- Végül a megmaradt 4-5 dl paradicsomlével locsoljuk meg a kagylókat, jusson mindegyikbe pici és alájuk is töltsünk a tepsibe.
- 180-200 fokon kb 20 perc alatt süssük meg. Sütőtől függ, hogy milyen hőfok és mennyi idő szükséges, a lényeg, hogy picit süljön át, ne tocsogjon a paradicsomlében, de ne száradjon ki. Amikor úgy látjuk, hogy már majdnem kész, szórjuk meg reszelt parmezánnal és még pár percre toljuk vissza a sütőbe.
- Főzzünk inkább néhány darabbal több tésztát, mert főzés közben eltörhet néhány.
- Készíthetjük hús nélkül is ezt az ételt, de darált hús helyett használhatunk pl apróra vágott bacont vagy sonkát is, attól függően, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.
- Paradicsomlé helyett tejszínes öntettel is készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése