Hozzávalók (4 adag):
- 1 kisebb pagodakarfiol
- marinádhoz:
- 0.5 dl fehérborecet
- 0.5 dl olívaolaj
- 1 babérlevél
- 10 g kristálycukor
- 1 nagyobb édesburgonya
- 2 narancs
- 100 g madársaláta
- A pagodakarfiolt rózsáira szedjük és párolóedényben megpároljuk, vigyázva, hogy roppanós maradjon.
- Az édesburgonyát süssük meg sütőben (220 fok, 30 perc)
- Hagyjuk kihűlni a karfiolt és az édesburgonyát is.
- Készítsük el a marinádot: keverjük össze az olívaolajat, fehérborecetet, cukrot és babérlevelet. A párolt karfiolt jól forgassuk bele a marinádba és hagyjuk benne állni legalább 1 órát.
- Közben pucoljuk meg a narancsokat és az édesburgonyát, majd vágjuk kockára. A madársalátát mossuk meg.
- Tálaláskor a madársalátát elosztjuk a tányérokra (előtte összeforgathatjuk kevés olívaolajjal), erre halmozzuk a narancs és sült édesburgonya kockákat, majd a tetejére tesszük a lecsepegtetett marinált pagodakarfiolt.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A pagodakarfiol igen dekoratív és érdekes zöldséges. A karfiol és a brokkoli keresztezéséből született,
Olaszországból származik, romanesco brokkolinak is nevezik. Az élénkzöld, csipkés tornyos zöldség Fibonacci spirálokból áll (viccesen nevezik fraktálkarfiolnak is).
Olaszországból származik, romanesco brokkolinak is nevezik. Az élénkzöld, csipkés tornyos zöldség Fibonacci spirálokból áll (viccesen nevezik fraktálkarfiolnak is).
- A madársaláta helyettesíthető bármilyen salátával, az édesburgonya sütőtökkel, a pagodakarfiol pedig hagyományos karfiollal vagy brokkolival.
- A receptet itt találtam.
- A marinálás az élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savas kémhatású folyadékban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése