- a tésztához:
- 250 g fehér tönkölyliszt
- 50 g porcukor
- 125 g vaj
- 1 tojás
- kb 2 ek tej
- a krémhez:
- 500 g kimagozott, meghámozott, kockákra vágott sütőtök
- 500 ml tej
- 150 g (nyírfa)cukor
- 2 tojás
- a piteforma kikenéséhez:
- pici vaj
- Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, majd a kockára vágott hideg vajat és a tojást. Jól összedolgozzuk, annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen lágy a tészta. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, ne gyúrjuk sokáig, mert a vajas tésztának nem tesz jót. Ha kész, tegyük a hűtőbe a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A kimagozott, meghámozott, nagyjából 2*2 cm-es kockákra vágott sütőtököt a tejjel és cukorral egy egy megfelelő méretű edényben elkezdjük főzni. Közepes hőfokon, gyakran megkeverve kb 30 perc alatt fő meg. Akkor jó, ha a sütőtök darabok már teljesen puhák, sőt kezdenek szétesni. Egy botmixerrel pépesítsük, majd hagyjuk hűlni. Néha kavarjuk meg, hogy ne képződjön hártya a tetején.
- Vajazzunk ki egy 25 cm-es piteformát.
- A tésztát nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát, az oldalát is borítsuk be, a széleit gondosan igazítsuk meg és nyomkodjuk le. Villával szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük majdnem készre.
- A krémhez előkészített tojásokat villával verjük fel és keverjük a sütőtökhöz, a botmixerrel keverjünk még rajta, majd öntsük a piteformába.
- 160 fokon kb 30 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, ha már kezd szilárdulni és picit pirulni a krém a tetején.
- A receptet itt találtam és azt kell mondjam, hogy tényleg mennyei! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése