- 1 egész liba csontosabb részei + az aprólék (kimarad a libamell, combok, a háj és a libamáj)
- 8 db sárgarépa
- 4 db petrezselyem
- 2 nagy piros krumpli
- 1 karalábé
- 0.5 zellergumó
- 3 csiperkegomba
- 3 rózsa karfiol
- 3 rózsa brokkoli
- fűszerek
- só
- feketebors
- fehérbors
- zöldbors
- szegfűbors
- szerecsendió
- koriander
- mustármag
- kardamom
- sáfrány
- csigatészta
- Ez előkészített, feldarabolt libát egy nagy fazékba rakjuk, ráöntünk kb 5 liter hideg vizet és feltesszük főni. A víz mennyisége függ a liba nagyságától és attól, hogy mennyi levest szeretnénk főzni.
- Amikor felfőtt, leszedjük a habját, fűszerezzük sóval, borssal (fekete, fehér és zöld), szegfűborssal, szerecsendióval, korianderrel, mustármaggal és kardamommal, majd lassú tűzön kb 2-2.5 órát főzzük a levest.
- A megtisztított sárgarépákat, petrezselymeket egészben vagy hosszába hasítva kb a főzési idő felénél adjuk a leveshez, a zellerrel, krumplival és karalábéval együtt. A többi zöldséget kicsit később.
- Közben megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk a levest, mivel a hús és a zöldségek sok sót felvesznek.
- A sáfránnyal a főzési idő legvégén fűszerezünk, csak pici kell belőle.
- Ha megfőtt, leszűrjük a levest kis lyukú levesszűrőn.
- Kevés húslevesben, külön edényben megfőzzük a csigatésztát. (Ha van rá módunk, vegyünk házit vagy készítsük el mi magunk.)
- Tálalás több módon történhet.
- Mi a főtt zöldségeket szoktuk enni először, melyeket egy nagyobb tányérra szedünk ki, miután leszűrtük a levest.
- Utána következik a csigaleves. A tányérunkba merünk a csigatésztából, majd a leszűrt levesből. (Én a levest a zöldségekkel szeretem legjobban.)
- Ezeket a főtt hús követi, melyet meggymártással vagy tormával szoktunk enni.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha sok maradna a főtt húsból és zöldségekből, érdemes másnap ludaskását készíteni belőlük: http://kingakonyha.blogspot.hu/2013/11/ludaskasa_15.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése