Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
- alaphoz:
- 150 g kakaós omlós keksz (pl Győri Édes)
- 100 g vaj
- golyókhoz:
- kb 80 g étcsokoládé
- 250 g gesztenyemassza
- krémhez:
- 500 g gesztenyemassza
- 500 g mascarpone
- rum - ízlés szerint
- mázhoz:
- 50 g étcsokoládé
- A golyókhoz a gesztenyemasszát 12 egyenlő részre vágjuk és minden részből a 2 tenyerünk közt golyókat formázunk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd a golyókat belemártjuk, lecsepegtetjük és sütőpapírra helyezzük. Betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.
- A kekszet ledaráljuk vagy késes aprítóban morzsoljuk szét. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat és alaposan összekeverjük. Az előkészített tortaforma aljára elsimítjuk a kekszes keveréket, le is nyomkodjuk, hogy tömör és egyenletes vastagságú legyen, majd betesszük a hűtőbe.
- A krémhez megadott mennyiségű gesztenyemasszát a mascarponéval és ízlés szerinti mennyiségű rummal kikavarjuk.
- A lehűlt kekszes alapra kenünk a krémből egy keveset, majd a krémbe ültetjük kör alakban elhelyezve a megdermedt csokis gesztenyegolyókat, végül befedjük a maradék krémmel és elsimítjuk a tetejét. Figyeljünk arra, hogy ne maradjanak sehol üregek a krémben a golyók mellett.
- Az összeállított tortánkat ismét betesszük a hűtőbe, hogy lehűljön.
- Amikor a torta kellőképpen lehűlt, elkezdjük olvasztani a csokit a mázhoz is, szintén gőz felett. Ha maradt meg a golyók bevonásakor, most fel lehet azt is használni.
- Addig a tortaforma oldalát óvatosan lekapcsoljuk. Ha hepehupás marad a torta oldala, mert a krémből valamennyi ráragadt a formára, akkor késsel szépen visszakenegetjük, elsimítjuk. A gesztenyekrém nem szilárdul meg teljesen, szóval ez könnyen fog menni.
- A megolvasztott csokival díszítjük a tortát: rákenjük a tetejére, oldalára, ízlés szerint.
- Ismét a hűtőbe tesszük, tálalásig ott hagyjuk.
- Szeletelés előtt készítsünk elő forró vizet, hogy ebben melegítsük fel a kést, amivel szeletelünk. Lassan, vigyázva vágjuk, hogy a csoki lehetőleg ne töredezzen össze.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha nem fér minden golyó a tortaformában 1 sorban, akkor tehetünk belőle középre is. Vagy ami kimarad, meg lehet enni. :)
- A receptet innen vettem. Szerintem a sok csokitól és gesztenyemasszától eleve édes az egész, ezért plusz cukor csak akkor szükséges, ha natúr gesztenyemasszát használunk.
- Csokoládétól függően szükséges lehet kevés olajat/vajat hozzáadni, hogy
ne legyen olyan sűrű és könnyebben tudjuk a golyókat bevonni. Én hagytam, hogy vastagon beborítsa a
gesztenyegolyókat, de így elég küzdelmes volt.
- Mutatós, finom, nagyon-nagyon kiadós sütés nélküli torta!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése