Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 2 ek cukor
- 35 g puha vaj
- 1 cs szárított élesztő (500 gr liszthez való)
- 1 dl langyos tej
- 1 tojás
- A lisztet elkeverjük a cukorral és szárított élesztővel.
- A keverékbe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát kézzel (vagy kézi mixer dagasztókarja segítségével). Amikor valamennyire összekeveredtek a hozzávalók, a puha, de nem olvadt vajat is hozzáadjuk. Kb 5 perc alatt selymes, fényes, ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapnunk. (Elválik a kezünktől és az edény falától is.)
- Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb.1 óra), majd kézzel átgyúrjuk.
- Enyhén lisztezett munkalapon fél centinél kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztát.
- A fánkokat 7.5 cm átmérőjű kiszúróval szaggatjuk, közepüket pedig 2 cm-essel.
- Újabb 30 percnyi, langyos helyen, letakarva kelesztés után 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.
- Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű.
- Ezt a receptet használtam, az adagot feleztem.
- Ne úgy képzeljük el, mint az olajban sült fánkot, mert teljesen más. Lássuk be az az igazi, de ettől nem lesz olajszag a lakásban. Ez egy semleges ízű, kenyérszerű, kelt tészta leginkább, ami finom házi lekvárral, de elbírja a csoki- vagy cukormázt is, mert alapból nem édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése