Hozzávalók (18 cm-es tortához):
- a mákos piskótához:
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 30 g fehér tönkölyliszt
- 30 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- a krémhez:
- 500 g tehéntúró
- 250 g mascarpone
- 1 citrom reszelt héja
- 80 g porcukor
- díszítéshez:
- karamellás-vaníliás cukor (nekem malmos verzió van)
- csokis tortadara
- Először sütünk egy mákos piskótát. A tojásfehérjéket habbá verjük, amikor kemény, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. A kemény habhoz keverjük a tojássárgákat és a frissen lereszelt citromhéjat, majd a mákkal elkevert lisztet.
- Sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos kerek tortaformába töltjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
- Hagyjuk kihűlni a piskótát a formában. Amikor hideg, kivesszük belőle és nagy pengéjű éles késsel vízszintesen elvágjuk, hogy 2 lapot nyerjünk belőle.
- Előkészítjük a tölteléket. A túrót krémesre kavarjuk, ha szükséges, előtte villával összetörjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, mascarponet és porcukrot és jól kikavarjuk.
- A krém kb 2/3-át az alsó piskótalapra halmozzuk, egyenletesre elkenjük, majd ráhelyezzük a második lapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta külsejét, majd ízlés szerint díszítjük, pl. karemellás-vaníliás cukorral és tortadarával.
- Ha van rá lehetőség, pár órára tegyük hűtőbe.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Egyszerű és nagyszerű, gyorsan elkészül és finom.
- Ha nagyobb tortát szeretnénk, akkor lehet alkalmazni pl az alábbi arányokat 23 cm-es tortához:
- Ha nagyobb tortát szeretnénk, akkor lehet alkalmazni pl az alábbi arányokat 23 cm-es tortához:
- 3 db mákos piskótát sütünk, egy piskótához kell a fent megadott mennyiség.
- Krémből elég a dupla adag, tehát 1 kg túróból készítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése