Hozzávalók:
- 250 g csirkemell
- 125 g csirkemáj
- 1 vöröshagyma
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 petrezselyem
- nagy marék zöldborsó
- 3 nagyobb csiperkegomba
- kis csokor zellerlevél
- kis pohár tejföl
- 2 ek liszt
- étolaj
- só
- tarkabors
- zöldfűszerek (tárkony/bazsalikom/kakukkfű)
Elkészítés:
- A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
- Közben tisztítsuk meg a zöldségeket és a sárgarépát, petrezselymet, gombát aprítsuk fel.
- A hagymához adjuk a felkockázott csirkemellet és májat, fehéredésig pirítjuk. Kis vizet is öntsünk alá, ha szükséges.
- Adjuk hozzá a sárgarépát és petrezselymet is, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint zöldfűszerekkel és fedő alatt közepes fokozaton főzzük kb 10 percig, majd adjuk hozzá a gombát és zöldborsót is. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy elérjük azt a sűrűséget, ahogy a raguvelest szeretjük és tegyük bele az összekötözött friss zellerleveleket is.
- Amikor már majdnem kész, 2 ek liszt, kis pohár tejföl és víz felhasználásával habarést készítünk, amivel a levest besűrítjük. (Én a lisztet pici vízzel csomómentesre szoktam keverni, ehhez hozzáadom az előzőleg krémesre kevert tejfölt. Ehhez lassanként, folyamatosan csomómentesre kavarva hozzáadok annyi vizet, hogy folyékony állagú legyen, majd a levesből kiveszek néhány evőkanál forró levet és azzal is összekeverem, így amikor a leveshez adom, nem fog kicsapódni.)
- Főzzük fel a levest, még lehet fűszerezni, ha szükséges, és főzzük még 5-10 percig. Tálalás előtt a levesből vegyük ki a zellerleveleket.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Tálalhatjuk cipóban a következőképpen. Levágjuk a cipó tetejét, kivájjuk a belsejét, vigyázva, hogy az alja
és oldala sehol ne sérüljön és ne legyen túl vékony. Pár percre tegyük
be a sütőbe grill funkcióra, hogy piruljon meg, így több ideig állhat
benne a leves, nem ázik el olyan könnyen, mint pirítás nélkül.
- A ragulevest készíthetjük tejszínnel is, én tejföllel jobban szeretem.
- Kis citrommal is ízesíthetjük tálaláskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése