2014. december 7., vasárnap

Barnasörös csülök zöldséges kölessel


Hozzávalók:
  • 1 csülök (ez a példány 1.6 kg volt)
  • főzőléhez:
    • 4 babérlevél
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 kis fej vöröshagyma
    • szemes feketebors (20-30 szem)
  • olajos páchoz:
    • 0.5 dl olívaolaj
    • 0.5 dl napraforgóolaj
    • tarkabors
    • 1 szem szegfűbors
  • sörös keverékhez:
    • 5 dl barnasör
    • 1 púpos evőkanál virágméz
  • zöldsége köleshez:
    • 1 közepes vöröshagyma
    • pici olaj
    • 2 sárgarépa
    • 1 petrezselyem
    • 1 marék zöldborsó
    • 200 g köles
    • bors
  • friss zöldségek
Elkészítés:
  1. Az előkészített csülköt kb 30 dkg-os darabokra vágjuk és egy fazékba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A főzővízbe teszünk sót, borsot, babérlevelet, hagymát és fokhagymát.  
  2. A csülköt körülbelül félig főzzük meg, majd kiszedjük egy tepsibe, picit hűlni hagyjuk, addig elkészítjük a fűszeres olajos pácot és a sörös keveréket.
  3. A csülökdarabokat egyenként beleforgatjuk az előkészített pácba, majd visszatesszük a tepsibe. Ha marad pác, miután minden darabot beleforgattunk, akkor a maradékot ráöntjük. 
  4. 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, majd 10 perc múlva elkezdjük locsolgatni a mézes-sörös keverékkel: minden darabra locsolunk 1-2 evőkanállal, majd visszatoljuk sülni.
  5. Addig folytatjuk 10 percenként a sörrel locsolást, míg elfogy az előkészített mennyiség. Ha kellően megpirult és megpuhultak a csülökdarabok, akkor vége is a sütésnek, ha még nem, akkor 10 percenként folytatjuk a locsolgatást a tepsiben összegyűlt olajos sörös lével.
  6. A kölest is főzzük meg, mire elkészül a csülök. Vöröshagymát dinsztelünk pici olajon, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és petrezselymet, zöldborsót, kölest és kb 5-6 dl vizet. Főzzük, amíg besűrűsödik, majd zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk még lefedve, hogy teljesen beszívja a köles a vizet.
  7. Tálaljuk a csülköt a zöldséges kölessel és friss zöldségekkel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése