Hozzávalók:
- 1 csülök (ez a példány 1.6 kg volt)
- főzőléhez:
- 4 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej vöröshagyma
- só
- szemes feketebors (20-30 szem)
- olajos páchoz:
- 0.5 dl olívaolaj
- 0.5 dl napraforgóolaj
- tarkabors
- 1 szem szegfűbors
- só
- sörös keverékhez:
- 5 dl barnasör
- 1 púpos evőkanál virágméz
- zöldsége köleshez:
- 1 közepes vöröshagyma
- pici olaj
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 marék zöldborsó
- 200 g köles
- só
- bors
- friss zöldségek
- Az előkészített csülköt kb 30 dkg-os darabokra vágjuk és egy fazékba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A főzővízbe teszünk sót, borsot, babérlevelet, hagymát és fokhagymát.
- A csülköt körülbelül félig főzzük meg, majd kiszedjük egy tepsibe, picit hűlni hagyjuk, addig elkészítjük a fűszeres olajos pácot és a sörös keveréket.
- A csülökdarabokat egyenként beleforgatjuk az előkészített pácba, majd visszatesszük a tepsibe. Ha marad pác, miután minden darabot beleforgattunk, akkor a maradékot ráöntjük.
- 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, majd 10 perc múlva elkezdjük locsolgatni a mézes-sörös keverékkel: minden darabra locsolunk 1-2 evőkanállal, majd visszatoljuk sülni.
- Addig folytatjuk 10 percenként a sörrel locsolást, míg elfogy az előkészített mennyiség. Ha kellően megpirult és megpuhultak a csülökdarabok, akkor vége is a sütésnek, ha még nem, akkor 10 percenként folytatjuk a locsolgatást a tepsiben összegyűlt olajos sörös lével.
- A kölest is főzzük meg, mire elkészül a csülök. Vöröshagymát dinsztelünk pici olajon, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és petrezselymet, zöldborsót, kölest és kb 5-6 dl vizet. Főzzük, amíg besűrűsödik, majd zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk még lefedve, hogy teljesen beszívja a köles a vizet.
- Tálaljuk a csülköt a zöldséges kölessel és friss zöldségekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése