Hozzávalók:
- 500 g tönköly finomliszt
- 1 kk só
- 60 g cukor
- 1 tojás (vagy 2 tojás sárgája)
- 2,5 dl langyos tej (+ 0,5 dl az élesztő felfuttatásához)
- 20 g friss élesztő
- 80 g olvasztott vaj
- kenéshez: 1 tojás
- A fél deci langyos tejet elkeverjük 1 kk cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-2 ek lisztet és félretesszük.
- Míg az élesztő felfut, a lisztet egy nagy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval és a cukorral.
- A vajat megolvasszuk.
- A liszt közepébe készítünk egy kis mélyedést, ide öntjük a közben felfutott élesztőt, a langyos tejet és a tojást (vagy tojássárgákat).
- Ezután elkezdhetjük a dagasztást. Amikor már szépen összeáll a tésztánk, a felülete sima, lehet adagolni a zsiradékot, melyet több részletben kell a tésztához öntenünk. Addig folytatjuk a munkát, míg a vaj szépen belesimul a tésztába és az kezd elválni az edény aljától.
- Ezután letakarjuk a tálat egy konyharuhával és hagyjuk 30-35 percig kelni.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd annyi egyforma darabba osszuk, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyesével kis cipókat formálunk belőlük, majd letakarjuk és hagyjuk 10-15 percig pihenni.
- A pihentetett gombócokat hosszú hurkává sodorjuk vigyázva arra, hogy a felületük sehol se szakadjon meg, aztán összecsípjük a végüknél és megfonjuk. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem.
- Óvatosan átemeljük egy kivajazott sütőformába vagy tepsire. Felverünk egy egész tojást és azonnal lekenjük a kalácsot, majd 30-40 percig ismét szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.
- A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.
- A megkelt kalácsot még egyszer lekenjük felvert tojással, így lesz igazán fényes a kisült kalács héja.
- Előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 percig sütjük.
- A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.
- A recept Limarától származik.
- Ez a kalács inkább édeskés, de nem kimondottan édes. Húsvéti főtt füstölt sonka mellé tökéletes választás, mivel az édeskés íz remekül kiemeli a sonka füstös ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése