Hozzávalók:
- főtt zöldségek:
- sárgarépa
- petrezselyem
- zöldborsó
- burgonya
- főtt húsok
- házi füstölt parasztsonka
- füstölt marhanyelv
- főtt tojás
- alma
- savanyú uborka
- öntethez:
- majonézhez:
- tojás sárgája
- napraforgóolaj
- pár csepp citromlé
- tejföl
- mustár
- fűszerek (lehetőleg mozsárban frissen törve)
- só
- bors (tarkabors + szecsuáni bors)
- mustármag
- szerecsendió
Elkésztés:
- A főtt hozzávalókat előre megfőzzük és lehűtjük, majd mindent apró kockákra vágunk. Ugyanígy teszünk az almával és a csemegeuborkával is.
- Elkészítjük a majonézt: a hozzávalók mennyiségétől függően 1 vagy 2 tojássárgájából, olajjal, pici citromlével.
- A majonézt tejföllel és mustárral "lágyítjuk", majd fűszerezzük.
- Végül mindent egy nagy tálba öntünk és óvatosan jól elkeverjük.
- Tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ahány ház, annyi szokás, orosz hússalátára is mindenkinek megvan az a recept, ami leginkább az ízlése szerinti. Én így szeretem: minél többféle, lehetőleg húslevesben főtt zöldség és legalább 2 féle hús, a házi majonéz pedig szintén elengedhetetlen hozzávaló.
- Húsvét után a megmaradt főtt sonka és főtt tojás remek reinkarnációja lehet.
- Az összes hozzávaló mennyiségének kb negyedét tegyék ki a húsfélék. Az arány ízlés szerint változhat, mindenki tapasztalja ki, hogy miből mennyit szeret beletenni.
- 2 tojás sárgájából már 8 személyes adaghoz is elegendő majonézt tudunk készíteni. Ehhez a mennyiséghez én 3 púpos ek tejfölt és 1 ek mustárt tettem.
- Színes zöldségekkel még különlegesebbé tehetjük a salátánkat, pl fekete/lila + sárga + a megszokott színű sárgarépával. (A fekete répát külön kell megfőzni, mert mindent megfest.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése