- 1 tojás sárgája (L-es)
- 1 dl étolaj
- citrom
- A tojás sárgáját egy olyan tálba tesszük, melyben kényelmesen tudunk kavargatni, lehetőleg kicsi legyen az alja és jó fogása legyen kavarás közben (ne csússzon ki könnyen a kezünkből).
- Egy fakanállal jól kikavarjuk, majd hozzá facsarunk egy kevés citromlét és ezzel is jól elkavarjuk.
- Ezután kezdhetjük az olajat adagolni folyamatos keverés mellett, először csak cseppenként, majd kicsit nagyobb adagokban. Mindig hagyjuk abba az olaj adagolását, amikor azt látjuk, hogy nem sima a majonézünk, hanem külön látszik az olaj is, ilyenkor jól-jól keverjük ki és amikor tökéletesen belekeveredett a korábban hozzáadott olaj a tojásmasszába, csak akkor folytassuk az olaj hozzáadását.
- Akkor jó a majonézünk, ha nem folyékony, hanem olyan "kemény", mint a fenti képen. Ha olyan kemény lenne, hogy nehéz kavarni, mert már szinte "darabos", de még nem értük el a kívánt mennyiséget, még sok olaj van a megadott mennyiségből, amit nem használtunk fel, akkor adjunk még hozzá citromlét, keverjük el és csak ezután adagoljuk tovább az olajat.
- Végül ízesítsük, attól függően, hogy mihez használjuk fel.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Kizárólag friss tojást használjunk!
- Bármilyen ételhez használjuk fel a házi majonézt, 1-2 napon belül el kell fogyasztani, addig is hűtőben kell tartani!
- Könnyebb kavarni, ha legalább 2 tojás sárgájából készítjük a majonézt.
- Minden hozzávaló hideg legyen, a tojás és az olaj is hűtőben legyen tartva a majonéz készítése előtt, így sokkal könnyebb jó majonézt készíteni.
- Lehet készíteni robotgéppel is, de én mindig fakanállal szoktam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése