Hozzávalók:
-
25 dkg vaj
-
30 dkg durvára darált mandula
-
25 dkg olvasztott étcsokoládé
-
5 tojás
-
15 dkg cukor
Elkészítés:
- A vajat a 10 dkg cukorral és a tojások sárgájával habosra dolgozzuk.
- Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a vajas masszába.
- Hozzáadjuk a darált mandulát és a maradék cukorral kemény habbá vert fehérjét.
- Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük és 175 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük.
- A tortaformában hagyjuk kihűlni.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ez egy brownie-szerű eredeti olasz sütemény.
- Eredetéről számos verziót emlegetnek, de a leginkább hihetőnek én azt találtam, mely szerint ez az édesség egy Capri szigeti cukrászműhelyben született az 1920-as években, ahol a cukrász - Carmine di Fiore - elfelejtett lisztet tenni egy mandulás süteménybe. A tévedés eredménye egy ínycsiklandó, könnyű, ropogós torta lett mely rövid idő alatt meghódította az egész világot.
- A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után. Egyes receptek szerint pici sütőport is használhatunk és ízesíthetjük valamilyen különleges likőrrel (pl ánizs) vagy rummal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése