- 1,5 kg őszibarack (hámozva)
- 20 dkg szeder
- nagy csipet fahéj
- 1/2 rúd vanília
- 1 citrom leve
- 3-4 csapott ek cukor
Elkészítés:
- A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és darabolva egy lábosba tesszük.
- Adjuk hozzá a fahéjat és a kettéhasított vanília rúd darabot.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, de ne túl sokkal, mert jó sűrű levest szeretnénk készíteni.
- Feltesszük főni, a barack kb. 20 perc múlva megpuhul. Ha megfőtt, akkor kivesszük belőle a fűszereket és botmixerrel pürésítjük.
- A sűrű leveshez hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot, elkeverjük. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk.
- Végül beledobjuk a megmosott szedret is. Együtt forraljuk még 5 percig.
- Megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük a levesünket.
- Behűtve kínáljuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása: http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/szedres-oszibarackleves.html
- Ez a leves tartósítható is, mivel nem tartalmaz sem tejterméket, sem lisztet. Forrón üvegekbe rakva és kidunsztolva (befőzőautomatával) sokáig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése