- tésztához:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 150 g (tönköly) búzaliszt
- túrótöltelékhez
- 500 g túró (félzsíros)
- 90 g étkezési keményítő
- 150 g cukor
- 500 ml tej (2,8%-os)
- 400 ml tejföl (20%-os)
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- Béleljünk ki sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
- Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe. Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját – úgy, hogy a tészta felnyúljon 4-5 cm-nyit a forma falára. Az alját szurkáljuk meg néhány helyen egy villával, majd süssük elő. 175 fokon addig süssük, míg aranysárga nem lesz.
- A túrót kevés tejjel keverjük el, majd botmixerrel turmixoljuk minél krémesebbre. A cél, hogy végül egy homogén masszát kapjunk. Ennek az a titka, hogy a túrót sikerüljön minél jobban pépesíteni.
- A tojásokat keverjük simára a cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel, majd adjuk a túrós masszához és alaposan keverjük el. Ha szükséges, tovább turmixolhatjuk, ha nem, akkor megfelel a fakanál is. Amikor az állaga már megengedi, akkor használhatunk habverőt is.
- Adjuk hozzá a tejfölt és a lereszelt citromhéjat is a túrós masszához, végül pedig a tejet.
- Ha elkészültünk, tegyük a híg tölteléket az elősütött tésztás formába és kb 90 – 100 percig süssük 190 fokon légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával.
- Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet és szeleteljük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása: http://eletszepitok.hu/sult-turotorta/#.Uut_zPufjQW
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése