- 1 nagy vöröshagyma
- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg csirkemáj
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg barna csiperkegomba
- 2 nagy sárgarépa
- 1 nagy petrezselyem
- 1 darab zellergumó
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl 20%-os tejföl
- 2 ek kacsazsír (olaj is jó)
- só
- őrölt bors
- 2 kk szárított tárkony
- 1-2 zellerlevél
- kis csomó petrezselyemlevél
- előre elkészített húsleves (ha nincs, akkor 1 húsleveskocka)
Elkészítés:
- Felolvasztjuk a kacsazsírt és az apróra vágott hagymát megpirítjuk benne.
- Hozzáadjuk a (kis) kockára vágott húst.
- Kifehéredése után hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, valamint a zöldborsót és a megpucolt zellert egy darabban. (Aki szereti, ezt is felapríthatja, én csak belefőzöm az íze kedvéért, majd a végén kiveszem a levesből.)
- Sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát.
- Felöntjük vízzel (kb 2 l) és húslével (esetleg leveskockát teszünk bele).
- Ha minden megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele.
- A májjal együtt tesszük a levesbe a petrezselyem- és zellerleveleket. (Én cérnával összekötözve szoktam beletenni a levesbe, így könnyű kivenni tálalás előtt.)
- Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, melyeket előtte simára kevertünk és adtunk hozzá 2 kiskanálnyi tárkonyt, ezzel is összekevertük, majd adtunk hozzá a leves forró levéből is. (Így remélhetőleg nem fogja a forró levest összekapni, amikor beleöntjük.)
- Ellenőrizzük még egyszer a fűszerezést, majd újraforralás után elkészül a levesünk. Tálaláskor a tányérba citromot facsarunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése