Hozzávalók:
- tésztához
- 125 g vaj (+ egy kevés a formához)
- 250 g liszt
- 60 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- csipet só
- töltelékhez
- 600 g körte (megtisztítva) - lehet több is :))
- 1 citrom leve
- 3.5 dl almalé
- 0.5 dl tömény (mentás) bodzaszörp
- 3 tojás
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2.5 dl tej
- 30 g vaj
Elkészítés:
- A meghámozott, kimagozott körtéket cikkekre vágjuk (én egy negyedet még 3-ba vágtam). Az almalét, bodzaszörpöt és a citrom levét egy lábosban melegítjük, beletesszük a körteszeleteket és pár percig főzzük. Körtétől függ, hogy ez mennyi idő, minél kevesebb ideig főzzük, annál kevésbé veszi át a lé ízeit, de ha sokáig főzzük, akkor nagyon megpuhul, ami már nem jó. Amikor kezd puhulni, szűrjük le. A lét nem használjuk fel, behűtve nagyon finom szörp lesz belőle.
- A tésztához a vajat és a lisztet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. Nem kell sokáig gyúrni a tésztát, amikor nagyjából összeállt, akkor már jó is. A piteformát kivajazzuk és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy mindenhol kb egyforma vastagon legyen a tészta. (Ki is lehet nyújtani, úgy könnyebb belehelyezni a formába, de akkor többet kell mosogatni :)
- A körtéket elrendezzük a tészta tetején.
- A megmaradt hozzávalókat a vaj kivételével (tej, cukor, vaníliás cukor, tojás) összedolgozzuk egy habverővel és ráöntjük a körték tetejére.
- 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ekkor kivesszük, a kis kockákra vágott vajat rászórjuk a tetejére. Körülbelül még 15 percig kell sütni, míg pirosodni kezd a teteje.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása: http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/desszertek/kortes-pite-ahogy-a-legfinomabb/116767
- Szerintem elhagyható a tetejére morzsolt vaj. Nem rontja el, de szerintem nem is javít rajta. :)
- Legjobb akkor, amikor már teljesen kihűlt: szebben lehet szeletelni és az ízek is jobban összeérnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése