- 2 közepes birsalma
- fél citrom (vagy lime)
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 1-2 ek tönkölyliszt
- 1/4 vaníliarúd (ízlés szerint lehet több is)
- (nyírfa)cukor
- őrölt fahéj
Elkészítés:
- A birsalmát alaposan mossuk meg, majd vágjuk ki a magházat. Ha szép sima, egészséges a héja, akkor nem szükséges hámozni, héjastól aprítsuk fel és tegyük fel főni annyi vízzel, ami bőven ellepi.
- Adjuk hozzá a citrom levét, fahéjat, vaníliát, (nyírfa)cukrot ízlés szerint.
- Amikor megpuhult, szórjunk rá 1-2 evőkanál tönkölylisztet, keverjük el, hogy ne legyen csomós.
- Pürésítsük botmixerrel (ha maradt volna 1-2 lisztcsomó, ekkor el tudjuk tüntetni).
- Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el, majd adjunk hozzá annyi tejet vagy vizet, hogy a kívánt sűrűséget elérjük (nekem ehhez 2 dl tejre és 3 dl vízre volt szükségem).
- Szükség esetén még édesíthetjük, fűszerezhetjük.
- Forraljuk fel és főzzük pár percig, közben kavarjuk meg néhányszor.
- Tálalhatjuk azonnal, de hidegen is kitűnő.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept ötletét ez adta, de valamennyit módosítottam rajta.
- Mire kihűl, valamennyire besűrűsödik, ezért ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor több folyadékot adjunk hozzá vagy hagyjuk ki teljesen a lisztet/keményítőt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése