Gyerekkori emlékeimből sokféle íz dereng, ha a zakuszkára gondolok. Erdélyben ősszel szinte minden család főz zakuszkát, ahol foglalkoznak befőzéssel. Mi nemcsak a megszokott és talán leginkább elterjedt padlizsános (vinettás) változatot készítettük, hanem babos verziót is, sőt sárgarépásat is. Ennek megfelelően nagyon sokféle receptet találtam a családi receptgyűjteményben is, meg ismerősöktől is kaptam, szóval van miből válogatni.
Hozzávalók:
- 1.2 kg padlizsán (vinetta)
- 1.8 kg piros pritaminpaprika (gogos)
- 60 dkg hagyma
- 5 dl paradicsomlé
- 4 dl olaj
- 4 kisebb babérlevél
- 5 csapott kiskanál jódmentes só
- 2 mokkáskanál őrölt bors
Elkészítés:
- A vinettákat előre megsütöttem, hagytam kihűlni és meghámoztam.
- A hagymát és paprikát megtisztítottam, darabokra vágtam.
- Külön-külön leturmixoltam a hagymát, paprikát, vinettát.
- Az olaj egyharmadában megdinszteltem a hagymát, lassú tűzön, kb. 30 perc alatt.
- Hozzáadtam a paprikát és az olaj második harmadát, rotyogtattam további 1 órát, ekkor már kezdett sűrűsödni.
- Közben fűszereztem.
- Következett a vinetta, ezzel együtt is főztem 15 percet, ettől lett igazán sűrű szerintem.
- Hozzáadtam a maradék olajat.
- Végül az utolsó hozzávaló, a paradicsomlé is belekerült a lábasba, ezzel is főztem további 15 percig, és közben megkóstoltam, még egyszer fűszereztem. Ha nem elég sűrű, még lehet tovább főzni, én már elég sűrűnek találtam.
- Üvegekbe raktam és "95 fok 30 perces programmal" a befőzőautomatában kidunsztoltam.
Tapasztalatok:
- ebből a mennyiségből nekem 4.1 liter zakuszka lett (10*315 ml + 370 ml + 580 ml)
- nem kell folyamatosan kevergetni, de azért sokszor meg kell kavarni, még akkor is, ha lassú (közepes) tűzön főzzük.
- ebből a mennyiségből nekem 4.1 liter zakuszka lett (10*315 ml + 370 ml + 580 ml)
- nem kell folyamatosan kevergetni, de azért sokszor meg kell kavarni, még akkor is, ha lassú (közepes) tűzön főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése