2015. március 2., hétfő

Zelleres cékla


Hozzávalók:
  • cékla
  • zellerlevél 
  • köménymag
  • torma
  • felöntőléhez:
    • 2 l víz
    • 0.5 l ecet (10%-os)
    • 20 dkg cukor
    • 15 dkg jódmentes tengeri só
Elkészítés:
  1. A céklát megpucoljuk és felszeleteljük 0.5 cm vastagságú szeletekre.
  2. A tormát is megtisztítjuk és felhasogatjuk ujjhossznyi, ceruza vastagságú darabokra.
  3. Elkészítjük a felöntőlevet: a megadott hozzávalókat egy nagy edénybe töltjük, addig kevergetjük egy fakanállal, amíg a só és cukor is elolvad. 
  4. A céklát nyersen üvegekbe rakjuk, üvegenként közé rakunk 2 darab tormát, tetejére kerül 1 zellerlevél és fél kk köménymag.
  5. Minden üveget felöntünk az elkészített lével és lezárjuk az üvegeket.
  6. Befőzőautomatában "100 fok 120 perc"-es programon kidunsztoljuk.



Megjegyzések, tapasztalatok:
- A felöntőléhez én a megadott receptet szoktam használni szinte minden savanyúság elkészítéséhez. A cékla mennyiségétől függ, hogy mennyi levet kell készíteni.
- Befőzőautomata nélkül a céklát előre meg kell főzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése