Hozzávalók (6 főre):
- 1.3 kg ponty (megtisztítva, belsőségek, fej és farok nélkül)
- 1.3 kg burgonya (megpucolva)
- 0.2 kg baconszalonna
- 0.5 kg paradicsom
- 0.3 kg paprika (2 db)
- 2 nagy hagyma
- 3 dl tejföl
- olívaolaj
- zöldfűszeres só
- őrölt bors
- pirospaprika
- zellerlevél
- A halat megtisztítjuk és gerince mellett hosszában elvágjuk. A 2 fél halat bőrös részével felfelé vágódeszkára helyezzük és kb félcentinként beirdaljuk.
- Befűszerezzük a halat: zöldfűszerekkel kevert sóval és őrölt borssal, ezután félretesszük.
- Megpucoljuk a burgonyát és egészben feltesszük főni sós vízben. Nem főzzük meg teljesen, csak előfőzzük. Ha kezd puhulni, leszűrjük és hagyjuk hűlni annyira, hogy tudjuk felszeletelni.
- Közben felkarikázzuk az előkészített paradicsomot, paprikát és hagymát.
- Előkészítünk egy teflonos tepsit vagy más megfelelő méretű sütőedényt. Kikenjük olívaolajjal és belerakjuk a burgonyaszeleteket. Erre rakjuk a paradicsom, paprika és hagyma bő felét. Ráhelyezzük a két nagy halszeletet, bőrös felükkel felfelé, a hal tetejére baconszeleteket helyezünk, megszórjuk apróra metélt zellerlevéllel, majd betakarjuk a megmaradt paradicsom, paprika és hagyma szeletekkel.
- Alufóliával letakarva 200 fokos sütőben kb 1 órát sütjük, majd a fóliát levesszük, így sütjük további félórát. Ekkor kivesszük a tepsit és a halat bőven meglocsoljuk piros paprikával kikevert tejföllel. Helyezhetünk a tetejére további baconszeleteket. Kb félóra alatt készre sütjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Igazán magyaros halétel a rác ponty.
- A receptekben pirospaprikás, lisztes tejfölt szoktak használni, de én a lisztet kihagytam, szerintem nem szükséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése