Hozzávalók:
- 450 g tönkölyliszt (nálam 1/4 rész teljes kiőrlésű)
- 250 g margarin
- 1 tojás
- 2 ek porcukor
- 1 sütőpor
- 10 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő)
- kb 1 dl tej
- töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 150 g cukor
- 4-5 dl sárgabarack lekvár
- csokimázhoz
- 25 g kakaó
- 50 g cukor
- 1 dl víz
- 30 g margarin
Elkészítés:
- A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalót is hozzáadva meggyúrjuk a tésztát.
- Ha kész, 3 egyenlő részre vágjuk.
- Egy tepsit előkészítünk, kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük margarinnal és kilisztezzük.
- A töltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral.
- Kinyújtjuk az első adag tésztát olyan méretűre és alakúra, amekkora a tepsi. Ha kész, a nyújtófára lazán feltekerve áthelyezzük a kinyújtott tésztát a tepsibe. Ráöntjük a lekvár felét és egyenletesen elsimítjuk a tésztán, majd rászórjuk a cukros dió felét és azt is elegyengetjük, ha nem sikerült egyforma vastagságban rászórni. Vigyázzunk, hogy a lapok szélére is jusson lekvár és dió.
- Ezután a következő lapot kinyújtjuk és az előző lépésekhez hasonlóan járunk el. Végül letakarjuk a harmadik lappal, egy villával pár helyen megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Kb negyedórát pihentetjük, majd 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.
- Közben elkészítjük a csokimázt: a kakaót, cukrot és vizet csomómentesre keverjük, majd feltesszük főni. Addig főzzük folytonos kavarás mellett, amíg elkezd sűrűsödni. Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott puha margarint és addig kavarjuk, amíg elolvad. Ha nem olvadna el, akkor picit visszatesszük a tűzre és még főzzük. Akkor is így járunk el, ha esetleg a margarint hozzákeverve hígnak találjuk a csokimázt. Ha kész, hagyjuk hűlni, de néha kavarjuk meg.
- Amikor már mindkettő legalább langyosra hűlt, a csokimázt a tészta tetejére öntjük, simára kenjük és hagyjuk rászáradni.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Zserbó recept szerintem minden családi receptes füzetben akad, de ha nincs, akkor is sütik nagy valószínűséggel. Mivel olyan régi sütemény, talán már recept sem kell hozzá, gyakorlott kezek szemre öntögetik a szükséges hozzávalókat. Ezt a receptet most úgy jegyeztem le, hogy az ellesett mennyiségeket igyekeztem öntögetni, de most le is mértem. :) A változtatás jogát fenntartom, de első sütésre és első kóstolásra jónak tűnik. :)
- 36*25 cm-es lapokat készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése