- 500 g lencse
- 125 g kolbász
- 2 nagy sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 hagyma
- 2-3 babérlevél
- só
- bors
- piros arany
- olaj
- liszt
Elkészítés:
- A lencsét előre beáztatjuk. A hagymát, sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk.
- A hagymát apró kockára vágjuk, a kolbászt, sárgarépát, petrezselymet felkarikázzuk.
- A kolbászt tesszük előbb a fazékba, a kolbászból kiolvadó zsírban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselymet.
- Fedő alatt együtt pároljuk ezeket a hozzávalókat, majd hozzáadjuk a lencsét és 2-3 l vizet.
- Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, hozzáadjuk a babérleveleket és 2 ek házi piros aranyat.
- Amikor a lencse megpuhult, rántást készítünk kevés olaj és 2-3 evőkanál liszt felhasználásával, ezzel a levest besűrítjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Kínáljunk tejfölt a leveshez.
- Az Újévhez kötődő hiedelmek szerint az év első napján mindenképpen tanácsos lencsét enni, mert az meghozza a gazdagságot az új évre. Itt olvashatunk bővebben a szilveszterhez és új évhez kapcsolódó gasztro babonákról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése