Hozzávalók:
- 1.5 dl (bio) köles
- 4 dl víz
- 1-2 dl tej
- 2-3 ek (nyírfa)cukor
- 1 csipet só
- 1 cukordinnye
- A megmosott kölest a vízzel és icipici sóval főzni kezdjük egy megfelelő nagyságú edényben.
- Amikor nagyjából elfőtt róla a víz, tejet töltünk hozzá és puhára főzzük. Közben adjuk hozzá a nyírfacukrot is. Amikor már puhának érezzük, de a tej még nem főtt el teljesen, bátran elzárhatjuk alatta a tüzet és fedő alatt kis idő alatt a kölesszemek felszívják a tejet.
- Eközben készítsük elő a cukordinnyét. Vágjuk félbe, magozzuk ki és karalábévájó segítségével szedjük ki a belsejét. (Ha puha a dinnye húsa, akkor egy evőkanál is megteszi.) A dinnye húsát aprítsuk fel és keverjük a köleskásához.
- A cukordinnye héjába tálalva igen különleges reggeli válik belőle.
- Menta vagy citromfű levéllel díszíthetjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Mutatós reggeli, de ha nem ragaszkodunk ehhez a tálalási lehetőséghez, akkor bármely más gyümölccsel készíthetjük ízlés szerint.
- A recept forrása: http://vegalife.blog.hu/2014/09/06/cukordinnyes_kolescsoda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése