Hozzávalók:
- alsó réteghez:
- 250 g paprika (megpucolva)
- 300 g paradicsom
- 1 hagyma
- kis csokor petrezselyem
- fél kávéskanál őrölt babérlevél
- 1 tk morzsolt kakukkfű
- (fokhagyma)
- só
- bors
- szeleteléshez:
- 1 lila padlizsán
- 1 fehér padlizsán
- 1 zöld cukkini
- 1 sárga cukkini
- 5-6 paradicsom
- ízesítéshez:
- őrölt bors
- kakukkfű
- só
- öntethez:
- 1 ek olívaolaj
- fél ek balzsamecet
- csipet kakukkfű
- Először elkészítjük az alsó réteget. A hagymát apróra vágjuk és kevés vízzel odatesszük egy serpenyőben párolódni. Pár perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot is, majd ismét pár perc múlva a szeletelt paprikát is. Ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal (fokhagymával).
- Amikor a paprika is megpuhult átöntjük egy magasabb falú edénybe és botmixerrel pürésítjük, majd a sütőedényünkbe öntjük a masszát.
- Ezután felszeleteljük az előkészített zöldségeinket kb 2 mm vastagságúra és tetszőleges módon az alsó rétegre sorakoztatjuk a színes zöldségszeleteket.
- Ha befejeztük, megszórjuk nagyon enyhén sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, ne fűszerezzük intenzíven, az alsó réteg fűszeres, az át fogja járni az egészet.
- Alacsony hőmérsékleten kb 2 órát sütjük: letakarva 175 fokon 1 órát, majd 140 fokon 40 percig, végül 20 percig fedő vagy fólia nélkül. (Az adag nagyságától függően a sütési idő megnőhet!) Akkor vegyük le a fedőt, amikor már teljesen puhák a zöldségek!
- Elkészítjük az öntetet: az olívaolajat összekeverjük a kakukkfűvel és balzsamecettel.
- Tálaláskor a zöldséghalomra és köré csepegtetünk a fűszeres öntetből és az alsó turmixolt paprikás szószból.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept 3 legfontosabb kelléke: friss kerti zöldségek, idő és sok-sok türelem :)
- Recept innen, természetesen saját tetszésem szerint alakítva.
- Igazi szín- és ízorgia! Megéri a fáradtságot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése