- a tésztához
- 350 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tojás sárgája
- 0.5 dl víz
- 3 kk fahéj
- a töltelékhez
- puffasztott amaránt (ha nincs, akkor búzadara)
- 2 kg eper
- 100-150 g cukor ízlés szerint
- 1 dl rum
- tetejét lekenni:
- tojásfehérje
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és pár óráig hűtőben pihentetjük.
- Elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőbe tesszük a cukrot és a rumot, melegíteni kezdjük. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk az előre megtisztított, feldarabolt epreket. Eleinte kavargassuk, de gyorsan levet fog engedni az eper, úgyhogy nem fog leragadni. Forrásig hevítsük, majd szűrjük le a keletkezett eperlét. Ami marad, az lesz a töltelék. Ha édesebben szeretjük, több cukrot is adhatunk hozzá. Az eperlét nem használjuk fel, eperszörpként el lehet fogyasztani.
- A tésztát elosztjuk 2/3 - 1/3 arányban. Az 1/3-ot visszatesszük a hűtőbe, a nagyobb részt pedig kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Nyújtáshoz lehetőleg ne használjunk plusz lisztet.
- Mielőtt belesimítanánk az epres tölteléket, szórjuk meg bőven puffasztott amaránttal (vagy búzadarával), ez fogja felszívni a töltelék nedvességét, hogy ne ázzon el a tészta. Az amarántra simítsuk el egyenletesen a tölteléket.
- Ezután készítsük el a rácsokat a megmaradt 1/3 tésztából. Bármilyen módszer jó erre, de talán legegyszerűbb, ha kinyújtjuk kör alakúra, akkorára, mint a piteforma és ujjnyi csíkokra vágjuk. Ezekből a csíkokból aztán könnyen és gyorsan be tudjuk rácsozni a pitét.
- Ha marad meg tészta, díszíthetjük a tetejét, nálunk most egy eper készült a megmaradt tésztából. :)
- Végül tojásfehérjével kenjük meg a pite tetejét.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ősi családi recept :)
- Sütéskor nem árt alulra egy plusz tepsit helyezni arra az esetre, ha a töltelékből pici kifolyna, így nem ég le a sütő aljára.
- Nem tévedés, hogy a tésztában nincs cukor.
- Vajjal készítsük, margarinnal nem lesz olyan finom.
- 2 kg eper nem túlzás, hiszen sok levet enged, emiatt az eper összemegy.
- 28 cm-es piteformához tökéletes a recept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése