2013. november 18., hétfő

Túrógombóc

Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 2 ek cukor
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • étolaj
  • tejföl
  • porcukor

Elkészítés:
  1. Először a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket félretesszük a hűtőbe.
  2. A tojások sárgáját, a túrót, cukrot, búzadarát, sót jól összekeverjük és hagyjuk állni kb 2 órát.
  3. A pihentetés után a tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd a túrós masszához keverjük. Nagyon óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a hab.
  4. Egy nagy fazékban vizet forralunk (kb 4-5 liter) 1 mokkáskanál sóval és 1 evőkanál olajjal.
  5. Egy serpenyőben kis olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
  6. Vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a felforrt vízbe rakjuk.
  7. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, megfőttek, egy szűrőkanállal kiszedjük és azonnal a meleg pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  8. Melegen tálaljuk porcukorral édesített tejföllel leöntve.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A receptet Tóthné Pánya Marianna - Házi ételek című szakácskönyvéből vettem, sokszor próbáltam, mindig jó lett. Egyszerű és nagyon finom.
- Tálalhatjuk baracklekvárral is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése