2015. január 1., csütörtök

Lencsés-gerslis egytálétel


Hozzávalók:
  • 250 g lencse
  • 100 g gersli 
  • 125 g parasztkolbász
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál liszt
  • őrölt bors
  • paprika
  • 2 babérlevél 
Elkészítés:
  1. A lencsét és a gerslit alaposan átöblítjük, majd bő vízben legalább néhány órát (vagy egy éjszakát) áztatjuk.
  2. A kolbászt felszeleteljük, a sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk.
  3. A hagymát apró kockára vágjuk, a libazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát és a kolbászkarikákat is. 
  4. Amikor kicsit kisült a kolbász zsírja, beleszórjuk a lisztet, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós. 
  5. Hozzáadunk egy kevés vizet, továbbra is vigyázva, hogy a liszt miatt ne legyen csomós, majd a sárgarépával együtt fedő alatt pár percig pároljuk.
  6. A beáztatott lencséről és gersliről leöntjük a vizet, majd ezeket is a főzőedénybe öntjük. 
  7. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, babérlevéllel, jól összekavarjuk, adunk hozzá annyi vizet, hogy bőven ellepje és addig főzzük, míg a lencse és gersli megpuhul.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Annyi vizet adjunk hozzá, amennyi szükséges, hogy a gersli és lencse megfőjön, de ne túl sokat, hogy tudjon a lé elfőni, ugyanis nem levest, hanem egytálételt főzünk. Persze levesnek is főzhetjük. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése