2014. október 16., csütörtök

Birsalma krémleves

Hozzávalók (4 személyre):
  • 2 közepes birsalma
  • fél citrom (vagy lime)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 1-2 ek tönkölyliszt
  • 1/4 vaníliarúd (ízlés szerint lehet több is)
  • (nyírfa)cukor
  • őrölt fahéj
Elkészítés:
  1. A birsalmát alaposan mossuk meg, majd vágjuk ki a magházat. Ha szép sima, egészséges a héja, akkor nem szükséges hámozni, héjastól aprítsuk fel és tegyük fel főni annyi vízzel, ami bőven ellepi.
  2. Adjuk hozzá a citrom levét, fahéjat, vaníliát, (nyírfa)cukrot ízlés szerint. 
  3. Amikor megpuhult, szórjunk rá 1-2 evőkanál tönkölylisztet, keverjük el, hogy ne legyen csomós. 
  4. Pürésítsük botmixerrel (ha maradt volna 1-2 lisztcsomó, ekkor el tudjuk tüntetni).
  5. Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el, majd adjunk hozzá annyi tejet vagy vizet, hogy a kívánt sűrűséget elérjük (nekem ehhez 2 dl tejre és 3 dl vízre volt szükségem).
  6. Szükség esetén még édesíthetjük, fűszerezhetjük.
  7. Forraljuk fel és főzzük pár percig, közben kavarjuk meg néhányszor.
  8. Tálalhatjuk azonnal, de hidegen is kitűnő.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept ötletét ez adta, de valamennyit módosítottam rajta. 
- Mire kihűl, valamennyire besűrűsödik, ezért ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor több folyadékot adjunk hozzá vagy hagyjuk ki teljesen a lisztet/keményítőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése