2013. november 15., péntek

Ludaskása



Hozzávalók:
  • 5 dl hideg liba-húsleves
  • 1 libaszív
  • 1 libazúza
  • 1 libaszárny
  • 2 barna csiperkegomba
  • 5 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • fél karalábé
  • 1 marék zöldborsó
  • 10 dkg gersli
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt feketebors 
  • majoránna

Elkészítés:

  1. A libaaprólékból és zöldségekből húslevest főzünk. (a zöldborsót nem tesszük bele)
  2. Amikor megfőtt, leszűrünk fél liter levest és kiszedjük a főtt húsokat, zöldségeket.
  3. Feldaraboljuk a zöldségeket és a lebőrözött, kicsontozott húsokat, aprólékokat.
  4. A leves tetejéről leszedünk pár kanál libazsírt, ezen megpirítjuk a megmosott gerslit, majd ráöntjük a húslevest és 25-30 percig főzzük (közepes lángon). A főzési idő felénél hozzáadjuk a friss vagy fagyasztott zöldborsót és együtt főzzük készre.
  5. Amikor elkészült a gersli és a borsó, hozzáadjuk a többi zöldséget és aprólékot. Összekeverjük, sózzuk, ha szükséges, borsozzuk, és kicsit "összefőzzük".
  6. Végül 1 csokor petrezselyemzöldet megmosunk és apróra vágunk, hozzáadjuk a kásához, összekavarjuk és már tálalhatjuk is.
 
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A ludaskása hagyományosan rizzsel készül, de gerslivel szerintem finomabb.
- Ezt az ételt legegyszerűbb akkor főzni, amikor húslevest főzünk, így a főtt húst, főtt zöldségeket és a szükséges húslevest már nem kell külön elkészíteni.
- Nagyon jól megy ehhez az ételhez a friss petrezselyem, ne hagyjuk ki! Mindenképpen csak a végén adjuk hozzá, amikor már elkészült a kása, épp csak kavarjuk össze vele, vagy csak szórjuk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése