2013. november 24., vasárnap

Palócleves



Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 55 dkg zöldbab (sárga- és zöldcsövű vegyesen)
  • 40 dkg burgonya
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis olívaolaj
  • paprika, piros arany
  • 2 babérlevél
  • őrölt kömény
  • bors
  • 1 kis csomó petrezselyemzöld
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt 
Elkészítés:
  1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és felhevített olívaolajon megpirítjuk.
  2. Közben a húst apró (1.5*1.5 cm) kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. Kicsit megpirítjuk minden oldalukat, majd tűzről levéve jól megpaprikázzuk őrölt piros paprikával és házi piros arannyal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és őrölt köményt. Hozzáadunk kb 2 dl vizet és 35-40 percig lassú tűzön pároljuk.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.
  4. Amikor a hús már nagyjából megpuhult, felöntjük kb 2.5 l vízzel, felfőzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselyemzöldet és közepes lángon készre főzzük.
  5. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd néhány merőkanál forró levest adunk hozzá és azzal is simára keverjük. Annyi levest merjünk, hogy a habarás legalább langyos legyen, amikor a leveshez adjuk.
  6. Még egyszer felforraljuk a levest, utoljára ellenőrizzük a fűszerezést, kivesszük a petrezselyemzöldet és tálalhatunk is! :)



Megjegyzések, tapasztalatok:
- "Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot figyelte – az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt –, mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől." (A palócleves története)
- Az eredeti recept annyiban különbözik az én receptemtől, hogy nem kell bele sárgarépa és petrezselyem. De szerintem csak még színesebbé teszi, mind ízhatásban, mind színben ha teszek bele 1-1 szálat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése