2013. november 3., vasárnap

Omlós almás

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • tejföl
  • gríz
  • töltelék: 
    • 1 kg alma
    • cukor ízlés szerint
    • őrölt fahéj
Elkészítés:
  1. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, kinyomkodjuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük, jól összekeverjük.
  2. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit úgy, hogy kihagyunk egy tojásfehérjét és annyi tejfölt használunk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  3. Amikor összeállt 2 részre osztjuk, az egyik rész nagyobb legyen. A kisebb részt félretesszük.
  4. A nagyobb részt kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsi alját és oldalát is befedje.
  5. A töltelék alá grízt szórunk.
  6. Egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd a tészta kinyújtott másik felével letakarjuk.
  7. A kihagyott tojásfehérjét kicsit felverjük és azzal megkenjük a tészta tetejét, majd villával megszurkáljuk.
  8. 175 fokon kb 40-50 percig sütjük. 

Megjegyzések, tapasztalatok:
- Az almát 1 kg túróval is helyettesíthetjük (édesítve, citromhéjjal).
- Ha sem alma, sem túró nincs, lekvárral is készíthetjük, ilyenkor a felső réteg tésztát rácsosra szoktuk készíteni és cukros darált dióval szórjuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése