2013. november 24., vasárnap

Ananászos tiramisu





Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 dl főzőtejszín
  • 8 ek (nyírfa)cukor (kb 80 g)
  • 50 dkg mascarpone
  • pici só
  • 3 cl rum
  • 1 adag erős feketekávé
  • 1 óriás ananász (kb 2 kg)
  • 1 vaníliarúd
  • 250 g babapiskóta
Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasszuk.
  2. A tojássárgáját vízgőz fölött összekeverjük a tejszínnel és 4 evőkanál (nyírfa)cukorral. Addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, majd lehűtjük.
  3. Amikor kihűlt a tojásos keverék, hozzáadjuk a kikevert mascarponéhoz és óvatosan addig keverjük, míg homogénné válik.
  4. Az ananászt meghámozzuk, kivágjuk a belső fás részét is, majd kis, vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőbe 2 evőkanál (nyírfa)cukrot és csipetnyi sót készítünk elő, erre tesszük az ananászt, a vaníliarúd kikapart belsejét, majd ráöntjük a rumot. Lassú tűzön melegítjük. Először az ananász levet enged, de szép lassan ez elfő és mire az ananász megpuhul, addig szinte karamellizálódik. Akkor jó, amikor az ananász teljesen puha és elkezdett pirulni.
  5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadunk 2 evőkanál (nyírfa)cukrot. Tovább verjük, jó keményre, majd hozzáadjuk a mascarponés keverékhez 3 részletben, óvatosan elkavarva, hogy minél kevésbé törjön össze a hab.
  6. Egy megfelelő méretű jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, meglocsoljuk a kávé felével, ráöntjük a krém felét, elsimítjuk egyenletesen, majd következik az ananász fele. Eztán újabb sor babapiskótát rakunk bele, a krém másik felével letakarjuk és a tetejére szórjuk a maradék ananászt.
  7. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.



Megjegyzések, tapasztalatok:  
- A recept forrása: http://www.rd.hu/ananaszos_tiramisu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése