2013. november 16., szombat

Sajtszószos tészta



Hozzávalók 4 személyre:
  • 250 g vegyes sajt (minél többféle annál jobb: penészes, kemény, félkemény, mindenféle jó)
  • 100 g natúr krémsajt (tömlős)
  • 100 ml főzőtejszín
  • 500 g tészta
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
  1. A krémsajtot és a tejszínt összekeverjük és lassan felmelegítjük.
  2. A sajtokat lereszeljük.
  3. Feltesszük a tésztafőző vizet melegedni, sózzuk, amikor forr, beleöntjük a tésztát.
  4. A tejszínes elegyhez hozzáadjuk a sajtokat sorban, kezdve a legkeményebbel. Mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már elolvadt és jól elkeveredett. 
  5. Amikor a sajtszószba bekerült az összes sajt, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, jól elkeverjük és kész is!
  6. Közben a tésztánk is elkészül, leszűrjük. Egy teflonserpenyőben hevítünk kb 2 evőkanálnyi olívaolajat és ebben átforgatjuk a tésztát.
  7. Ezután tálalhatunk! 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Most az alábbi sajtokat használtam, mindegyikből amennyi sikerült (20 és 50 g között)
  • Parmezánsajt
  • Raclette sajt 
  • Érlelt juhsajt
  • Cheddar vörös tömbsajt 
  • Gorgonzola kék nemespenészes sajt
  • Márványsajt (szintén kék penészes)
  • Paradicsomos Basiron sajt (Basiron pesto rosso)
  • Trappista sajt 



-  A paradicsomos Basiron sajtot nem kevertem bele a szószba, ezt csak díszítéshez használtam. (A képek talán nem adják vissza, de ez egy élénk piros sajt, ami nemcsak jól mutat a tányéron, de nagyon finom és aromás is.)
- Sajtokról pl itt lehet tájékozódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése