2013. október 16., szerda

Napraforgó kenyér

A kenyér világnapja alkalmából

 


Hozzávalók:
  • 760 dkg liszt 
  • 250 ml langyos tej 
  • 125 ml olaj 
  • 2 tojás 
  • 2 tasak szárított élesztő 
  • 1 kk cukor 
  • 2 kk
  • 100 gr olvasztott vaj - a kenyérlapok kenéséhez
  • külső kenéshez és szóráshoz
    • 1 tojássárga
    • 30 ml tej
    • szezámmag, lenmag
Elkészítés:
  1. A hozzávalókat egy nagy tálba rakjuk és jól összedolgozzuk. Addig dagasztjuk a kenyértésztát, amíg elérjük azt az állagot, ami rugalmas és már nem ragacsos. Ez akár 20-30 percet is igénybe vehet.
  2. Amikor elkészültünk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük 1 órára, hogy megkeljen.
  3. Megolvasszuk a vajat.
  4. Előkészítünk egy nagy vajjal kikent tepsit, amiben sütni fogjuk a kenyeret.
  5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 2 egyenlő részre osztjuk.
  6. Az egyik részt további 5 egyenlő részre osztjuk. Ezek közül 4-et kinyújtjuk nagyjából 22 cm átmérőjű kör alakúra. Az elsőt a tepsi közepére helyezzük, megkenjük vajjal, rátesszük a következőt, ezt is megkenjük vajjal és így folytatjuk, míg a negyedik lap is a tetejére kerül, melyet szintén megkenünk vajjal. Ekkor az ötödik részt is kinyújtjuk, ezt egy kicsit nagyobbra, kb 24 cm átmérőjűre. Ezt a többi lap tetejére helyezzük, és beborítjuk vele a többit is kívülről. Vajjal ezt nem kell megkenni.
  7. Egy éles késsel 4 bevágást készítek úgy, hogy a szélén maradjon kb 1 cm-es rész minden oldalon, amit nem vágok el. Ezután a kapott "szeleteket" kifele hajtom, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
  8. A tészta második feléből levágjuk a negyedét, ebből lesz a napraforgó közepe. Ezt most még félretesszük.
  9. A maradék tésztát ötfelé osztjuk, négyet 14 cm átmérőjű kör alakúra, egyet 16 cm-esre nyújtunk. Az előbbihez hasonló módon közöttük vajjal megkenve egymásra helyezzük a lapokat, a legnagyobbal beborítjuk, majd óvatosan a "napraforgó külső szirmai" közepébe helyezzük. Ezt is bevagdossuk éles késsel, méghozzá úgy, hogy a vágásokat a külső szirmok közepéhez igazítjuk, hogy amikor kihajtjuk ezeket a szirmokat, akkor éppen a külső szirmok közé kerüljenek.
  10. A közepébe helyezzük a félretett utolsó részt, melyből előzőleg szabályos gömböt  formáltunk. Beleigazítjuk a közepébe, hogy esztétikus legyen és minél szebb napraforgó alakot kapjunk.
  11. Amikor elkészültünk, még pihentetjük kb. félórát.
  12. Kikeverjük az előkészített tojássárgáját a tejjel és ezzel alaposan lekenegetjük a napraforgó alakú kenyerünk minden részét.
  13. A napraforgó közepét jól megszórjuk lenmaggal, a szirmokat pedig szezámmaggal.
  14. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk egy sütőpapírral letakarva, 10 perc múlva a sütőpapírt eltávolítjuk és a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük, így sütjük további 30 percet (vagy kicsit többet, figyelmi kell, hogy mikor van kész).
Tapasztalatok:
- Nem olyan bonyolult, mint amilyennek első ránézésre tűnik, érdemes kipróbálni.
- Forrás: http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/

2 megjegyzés:

  1. Édes tésztával is érdemes kipróbálni. Sima kalács tésztával készítettem, diót szórtam a vajra.

    VálaszTörlés