2013. október 22., kedd

Répatorta citromos mascarpone krémmel

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 1.5 bögre liszt
  • 1 bögre étolaj
  • 1.5 bögre barna cukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál só
  • 1 tábla (100g) étcsokoládé
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dl rum
  • 1 dl frissen facsart narancslé 
  • 1.4 kg sárgarépa
  • krémhez:
    • 25 dkg mascarpone
    • 10 dkg margarin
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 1 citrom
    • 2 dl tejszín
    • 1 cs. habfixáló por
  • díszítéshez:
    • Dr Oetker dekortollak cukormázból
Elkészítés:
  1. A mazsolát 1 dl rummal egy serpenyőben flambírozzuk.
  2. A diót és mandulát feldaraboljuk, egy tepsibe rakjuk és a sütőben kb 10 perc alatt megpirítjuk, de oda kell rá figyelni, nehogy megégjen.
  3. A sárgarépából gyümölcscentrifugával répareszeléket és répalevet nyerünk, ebből a répareszeléket és a lé egy részét használjuk fel.
  4. A lisztet, sót, fahéjat, sütőport, darabolt csokit, mandulát és diót összekeverjük.
  5. A tojásokat, olajat, cukrot, vaníliás cukrot is összekeverjük.
  6. A két keveréket összedolgozzuk egymással, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolát, 1 dl rumot, a sárgarépa-reszeléket (1.4 kg sárgarépából 70 dkg répareszelék lett), 1 dl frissen facsart narancslét és annyi répalét, hogy a massza könnyen keverhető, de ne túl folyékony legyen (kb 1 dl)
  7. Kiolajozott, morzsával meghintett (nyuszi alakú) tortaformába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb 90 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak tűnik.)
  8. Amikor a tészta kihűlt, elkészítjük a krémet. 
    • A porcukrot és vaníliás cukrot összedolgozzuk a puha margarinnal (néhány órára kivesszük a hűtőből, hogy megpuhuljon, vagy ha erre nincs idő, akkor megolvasszuk). 
    • Lereszeljük a citrom héját, kifacsarjuk a levét. 
    • A tejszínhabot a habfixálóval felverjük. 
    • A porcukros margarinhoz adjuk a citromhéjat és a mascarponét, jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a kemény tejszínhabot is, majd végül a citrom levét és ezzel is összedolgozzuk.
  9. A tortát középen kettévágjuk, hogy 2 "lapot" kapjunk, közé kenjük a krém felét, a másik felével pedig a torta tetejét és oldalát borítjuk be krémmel.
  10. Végül díszítjük a tortát, pl. színes cukormázt tartalmazó Dr. Oetker dekortollakkal.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése