2013. október 15., kedd

Maki sushi

Hozzávalók (4-6 személyre):
  • 2 bögre sushi rizs 
  • 1 csomag nori sushi alga lap (10 db)
  • natúr sajtkrém 
  • füstölt lazac (nyers kellene, de én nem vagyok elég bátor hozzá :)
  • kígyóuborka
  • 2 lapított ek cukor
  • 0.5 dl rizsecet
  • 1 lapított kk só
  • wasabi vagy 3-4 kk wasabi por (vízitorma) 
  • rózsaszín savanyú gyömbér  
  • szójaszósz

Elkészítés:
  1. Megmossuk több léről a rizst, egészen addig, amíg már teljesen tiszta víz jön le róla. (Ha nem mossuk meg rendesen, akkor nem fog eléggé ragadni.)
  2. Ezután megfőzzük: annyi vizet töltünk rá, hogy kb 2 ujjnyi legyen még a rizs szintje fölött, lefedjük és egyszer sem emeljük fel a fedőt. Főzéskor nem fűszerezzük! Lehetőleg átlátszó fedővel főzzük, akkor látni fogjuk, hogy mikor fő fel, ekkortól alacsony fokozaton főzzük készre, vagyis kb addig, amíg elfő róla a víz.
  3. Hagyjuk kihűlni a rizst langyosra (tiszta konyharuhával/fedővel letakarva).
  4. Összekeverjük a rizsecetet a cukorral és sóval, ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor egy kis vizet is keverhetünk hozzá. Az ecetes keveréket ráöntjük a rizsre és lazán ekkor kavarjuk meg először és utoljára.
  5. Hosszú csíkokra vágjuk a füstölt lazacot és sajtkrémet kenünk rá (ez csak azért kell, mert kiemeli a lazac ízét).
  6. Meghámozzuk a kígyóuborkát és azt is felvágjuk csíkokra, a belsejében levő puha, magos részt nem használjuk fel.
  7. Ha wasabi port használunk, akkor kis vízzel elkeverjük.
  8. Következik a sushi elkészítése: veszünk egy alga lapot, ezt ráhelyezzük (fényes oldalával lefelé) a bambusztekercsre, mellyel fel fogjuk majd tekerni. Nedves, de nem vizes kézzel vékonyan rákenjük a rizst kb fél cm vastagon, kivéve az algalap egyik szélén (azt fogjuk feltekerésnél rátapasztani a másik oldalra), ízlés szerint kis wasabival megkenjük a közepét, helyezünk rá egy csík lazacot és egy csík uborkát, majd óvatosan feltekerjük: úgy kell, hogy tekerés közben préseljük, hogy álljon össze, de ne nyomjuk szét és lehetőleg minél inkább henger alakú legyen a végeredmény.
  9. Ha minden hozzávaló elfogy, jöhet a szeletelés. Vegyünk egy nagy és éles kést, és egy tiszta, megnedvesített konyharuhát. Helyezzük a tekercset egy vágódeszkára és a megnedvesített késsel középen vágjuk el, majd minden darabot ugyancsak megnedvesített késsel megint felezünk. Ez a módszer a legjobb, hogy szépen fel tudjuk szeletelni és minél kevésbé deformálódjanak a szeletek. Fontos, hogy minden vágás előtt letöröljük és nedvesítsük a kést.
  10. Tálaljuk, savanyú gyömbért, wasabit és szójaszószt kínálunk hozzá.


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Interneten számos videót lehet találni arról, hogy miként kell a sushit készíteni, sőt külön-külön az egyes lépésekről, pl hogyan kell a rizst megmosni, megfőzni, milyen alapanyagokat kell használni, hogyan kell feltekerni, felszeletelni, stb.
- Mi barátnős este keretében készítettük el, egyik barátnő már tapasztalt a japán ételek készítésében, ő okított minket. Eddig csak ettünk az általa készített sushikból, most együtt készítettük. Jó móka volt. :)
- Az alapanyagokat könnyebb beszerezni, mint gondoltam, nemcsak spéci üzletekben kapható a hozzávalók nagyrésze, hanem akár kisebb élelmiszerboltok polcain is megtalálható, csak eddig ilyesmit sosem kerestem, így fel sem tűnt.

2 megjegyzés:

  1. Ne feledkezzünk meg az alga lapok gáz égő feletti pirításának fontosságáról :)
    SCS

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!
      A boltban kapható algalapok már meg vannak pirítva tudomásom szerint :)

      Törlés