2013. október 27., vasárnap

Birsalmás tiramisu

Hozzávalók:
  • 250 g mascarpone sajt
  • 200 g babapiskóta
  • 500 g birsalma (megpucolva)
  • 100 g zöldalmás/fahéjas almás joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • méz (kb 4 evőkanálnyi)
  • 1 kis rúd fahéj + kevés őrölt fahéj
  • 3-4 dl almalé
  • 1 citrom héja vékonyan levágva
  • mogyoró/dió
 Elkészítés:
  1. A birsalmát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és így kell 500 g-nak lennie. Hozzáadunk 1 dl almalét, a citrom héját, melyet vékonyan levágtunk (nem reszeljük, minél nagyobb darabokban vágjuk le), a fahéjrudat és 1-3 evőkanál mézet, ízlés szerint. Sűrű kompótot főzünk a birsalmából, akkor van kész, amikor a birsalma teljesen megpuhult és nagyjából elfőtt a leve. Kevergetni kell és kóstolni, lehet még közben is édesíteni és fűszerezni. Amikor kész, kivesszük a fahéjrudat és a citromhéj darabokat, majd hagyjuk kihűlni a birsalmát.
  2. A mascarpone sajtot habosra keverjük a joghurttal, vaníliás cukorral és 1 evőkanál mézzel. Őrölt fahéjjal is ízesíthetjük.
  3. Készítsünk elő egy kb akkora méretű üvegtálat, melynek az alját ki tudjuk tölteni a babapiskóta felével.
  4. Egy laposabb edénybe töltsünk 2-3 dl almalét, ebbe forgassuk bele a babapiskóták felét és béleljük ki vele az üvegtálat. Erre terítsük szét a birsalma felét, majd a mascarpone-krém felét. Folytassuk a rétegezést almalébe forgatott babapiskótával, majd ismét birsalmával és végül mascarpone-krémmel. 
  5. A tetejét szórjuk meg őrült fahéjjal és ha van, akkor egy kis marék dióval vagy mogyoróval.


Megjegyzés:
(csak keveset módosítottam rajta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése