Hozzávalók:
- 2 tölteni való libanyakbőr
- 1 ek libazsír
- 1 vöröshagyma
- 2 szikkadt zsemle
- 3 dl tej
- 20 dkg darált pulykahús
- 1 tojás
- kis csokor petrezselyemlevél
- só
- bors
- A hagymát kockákra vágjuk és egy serpenyőben a libazsíron üvegesre pirítjuk.
- Tejet langyosítunk és beleáztatjuk a kockákra vágott zsemléket. Pár percig állni hagyjuk, míg nagyjából beissza a tejet. Ha szükséges, kinyomkodjuk, de ha száraz volt a zsemle, akkor erre nem szokott szükség lenni. Jól összenyomkodjuk, hogy ne legyen darabos.
- Hozzáadjuk a hagymát (zsírjával együtt), a darált húst, tojást, finomra aprított petrezselyemleveleket, sót, borsot.
- Jól elkeverjük, kidolgozzuk a masszát.
- Előkészítjük a libanyakbőrt: a szűkebb részét elkötjük, majd belekanalazzuk a tölteléket, végül a másik végét is bekötözzük vagy alaposan összetűzzük, majd tűvel megszurkáljuk a töltött libanyak felső részét, hogy sütés közben a kis lyukakon a gőz és zsír távozni tudjon anélkül, hogy szétreped.
- Libazsírral kikenünk egy tepsit vagy jénai tálat, belehelyezzük a libanyakat és 200 fokon 1 - 1.5 óra alatt megsütjük. Az utolsó negyed/félórát lehet grill funkcióra állítani, ha nem akar pirosodni a bőr.
- Fogyasszuk hidegen vagy akár főételként, pl parmezános burgonyapürével és sütőtökkompóttal.
- A recept forrása: http://izeselet.hu/receptek/toltott-libanyak/
- Melegen nem lehet szépen szeletelni, ezért érdemes a tálalás előtti napon elkészíteni, hidegen gyönyörűen szeletelhető.
- Többnyire hidegtálak szereplője, de megállja a helyét meleg főételként is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése