2015. november 17., kedd

Töltött libanyak


Hozzávalók:
  • 2 tölteni való libanyakbőr
  • 1 ek libazsír 
  • 1 vöröshagyma 
  • 2 szikkadt zsemle 
  • 3 dl tej 
  • 20 dkg darált pulykahús 
  • 1 tojás 
  • kis csokor petrezselyemlevél 
  • só 
  • bors  
Elkészítés:
  1. A hagymát kockákra vágjuk és egy serpenyőben a libazsíron üvegesre pirítjuk.
  2. Tejet langyosítunk és beleáztatjuk a kockákra vágott zsemléket. Pár percig állni hagyjuk, míg nagyjából beissza a tejet. Ha szükséges, kinyomkodjuk, de ha száraz volt a zsemle, akkor erre nem szokott szükség lenni. Jól összenyomkodjuk, hogy ne legyen darabos.
  3. Hozzáadjuk a hagymát (zsírjával együtt), a darált húst, tojást, finomra aprított petrezselyemleveleket, sót, borsot. 
  4. Jól elkeverjük, kidolgozzuk a masszát.
  5. Előkészítjük a libanyakbőrt: a szűkebb részét elkötjük, majd belekanalazzuk a tölteléket, végül a másik végét is bekötözzük vagy alaposan összetűzzük, majd tűvel megszurkáljuk a töltött libanyak felső részét, hogy sütés közben a kis lyukakon a gőz és zsír távozni tudjon anélkül, hogy szétreped.
  6. Libazsírral kikenünk egy tepsit vagy jénai tálat, belehelyezzük a libanyakat és 200 fokon 1 - 1.5 óra alatt megsütjük. Az utolsó negyed/félórát lehet grill funkcióra állítani, ha nem akar pirosodni a bőr. 
  7. Fogyasszuk hidegen vagy akár főételként, pl parmezános burgonyapürével és sütőtökkompóttal.


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Melegen nem lehet szépen szeletelni, ezért érdemes a tálalás előtti napon elkészíteni, hidegen gyönyörűen szeletelhető. 
- Többnyire hidegtálak szereplője, de megállja a helyét meleg főételként is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése